Alla artiklar och inlägg

Smidigare än någonsin med SUP paddling

Smidigare än någonsin med SUP paddling

ag har precis kommit tillbaka från en fantastisk dag på vattnet och jag är så exalterad över att dela min upplevelse med er. Jag hade turen att få prova på en stand-up paddle bräda för första gången, och jag kan inte nog betona hur roligt det var!

Läs mer
Smartklockor blir allt mer modernt

Smartklockor blir allt mer modernt

Utforska hur smartklockor har blivit en allt mer populär gadget som kombinerar teknik och stil för att hålla oss uppkopplade och hälsomedvetna.

Läs mer
OLED-skärmar levererar extremt bra betraktningsvinklar och färger

OLED-skärmar levererar extremt bra betraktningsvinklar och färger

Organisk ljus-emitterande diod (OLED) är en teknik som används i bildskärmar och teckenfönster och som består av tunna kolbaserade — därav organisk — plastfilmer mellan två elektroder. Katoden utgörs vanligen av en metallyta medan anoden normalt består av en tunn glasskiva.

Läs mer
Vad gör ett stormkök och hur fungerar det?

Vad gör ett stormkök och hur fungerar det?

Ett stormkök är en portabel kokutrustning för mat och dryck med en brinnande låga som inte slocknar vid hård vind. Stormkök används vid friluftsliv och tillverkas i lätta material för ökad bärbarhet, oftast i aluminium, duossal eller titan.Stormköken består traditionellt av flera delar som kan sättas upp för matlagning eller packas ihop för transport, vanligen en underplattform, en överplattform, och en brännare för att värma maten, samt ytterligare utrustning och kokkärl beroende på modell. Underplattformen håller brännaren över marken, medan överplattformen håller kokkärl över brännaren. Det finns flera olika typer av brännare. Några vanliga typer av bränslen är: teknisk sprit, gasol och, med en så kallad multifuelbrännare, petroleumbaserade vätskor såsom bensin, fotogen eller diesel.Vanligt förekommande stormkök i Sverige och Finland kommer bland annat från företagen Trangia, Primus och MSR. Stormköket blev årets julklapp i Sverige 2020.

Läs mer
Fiska med spinnare

Fiska med spinnare

Spinnare kallas en typ av fiskedrag som består av en kropp och en "sked" (vissa spinnare har dubbla skedar) som roterar runt kroppen när den dras genom vattnet. Den roterande skeden skapar ljudvågor och ljusreflexer som rovfiskar uppfattar som en fisk på flykt. Bra till främst insjöfiske, speciellt gös, abborre och gädda, men kan även användas för annat fiske. Nackdelen med detta bete är att det lätt tvinnar linan som det är fäst i. Tvinning inom sportfiske är när fiskelinan är vriden och därmed mer benägen att trassla, tvinning kan ske både på grund av att betet snurrar i vattnet eller av fiskerullens konstruktion. Spinnare kan vara utrustad med ett huvud som förhindra tvinning. Tvinning av linan motverkas annars lätt med hjälp att ett lekande eller en tafs. Några välkända spinnarmodeller: Jensen Insect Mepps Woblex Abu Mörrumsspinnaren Myrspinnaren Myran Wipp Abu Reflex Abu Droppen Blue Fox Vibrax Panther Martin

Läs mer
Hur fungerar en sparkcykel?

Hur fungerar en sparkcykel?

Sparkcykel är ett fordon som består av hjul, en platta att stå på, samt styre. Sparkcyklar har ofta använts för att snabbare ta sig fram i stora byggnader, till exempel i industribyggnader eller på sjukhus och flygplatser. Varianten med små hjul blev runt 1985 populär bland ungdomar på gator i USA. Från 1995, när det nu vanliga utförandet kom, blev sparkcykeln än populärare. I Sverige spreds användandet av denna typ av fordon 1999–2000 när det marknadsfördes under namnet kickboard eller kickbike och blev populärt bland ungdomar i tätortsmiljö. År 1992 gjordes i USA ett försök att förse den moderna varianten med en elektrisk motor, men den fick inget genomslag. Den 1 oktober 2010 ändrades lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitioner så att begreppet cykel nu har en vidare definition. Därigenom blev det möjligt att vissa eldrivna fordon, som exempelvis elsparkcyklar och ståhjulingar får föras fram i trafiken, förutsatt att de motsvarar definitionen och Transportstyrelsens nya tekniska krav.

Läs mer
Att paddla kajak

Att paddla kajak

En kajak är ett slags täckt kanot med en eller flera sittbrunnar. K1, K2 och K4 är hur många som det kan sitta i just den kanoten. Kajaker har sitt ursprung på Nordkalotten: Alaska, Kanada, Grönland och Sibirien, där de har använts för jakt och fiske i tusentals år. Ordet "kajak" betyder på inuktitut "farkost för män". Inuiterna hade även en större öppen båt, umiak. En kajak skiljer sig från en kanadensare mest genom sättet att sitta. I en kajak sitter man på en sits i botten av kajaken, med benen utsträckta framför sig. Kajaken framförs och manövreras med en paddel som har två blad, ett i varje ände. Många kajaker har också ett roder som manövreras med fötterna. För att slippa skvätta in vatten i kajaken kan man täcka över sittbrunnen med ett kapell som tätar runt midjan på paddlaren och runt sittbrunnssargen. Kajaken är mer lämpad för hav och öppet vatten än den vindkänsliga kanadensaren. De flesta kajaker har ett fast däck, medan kanadensare normalt är öppna. För att göra kajaken osänkbar är den ofta konstruerad med inbyggda luftkammare i form av förvaringsutrymme med vattentäta luckor eller med särskilda flytkroppar. Kajaker tillverkas numera vanligen i glasfiberarmerad plast, kolfiber eller polyeten, men det finns även mer traditionellt byggda kajaker med en stomme av trä- eller aluminiumdelar och ett hölje som kan bestå av trä, lin- eller bomullsduk, PVC eller gummi. Det finns också hemmabyggare, som utgår ifrån färdiga byggsatser, ritningar eller sina kroppsmått. En variant är den hopfällbara faltkajaken, som har en ram av trä, glasfiber, kolfiber eller metall (eller en blandning av metall och plast eller trä) och har en "hud" av vattentät väv, oftast av PVC eller hypalon. Faltkajaker har flera gånger används för färder över Atlanten, och kan med utriggare användas för segling. Kajaker används både för friluftsliv och för tävling. Man tävlar i hastighetstävlingar (sprint och maraton) med smala ranka kajaker som kallas K1, K2 eller K4 efter antalet paddlare, i strömmande vatten med korta lättmanövrerade kajaker (fors, slalom, störtlopp) freestylekajak och i kajakpolo. Även för långfärds- och havskajaker finns det tävlingar som går i skärgård eller öppet hav. På senare år har surfski, en öppen, självlänsande kajak för havsbruk, vunnit i popularitet.

Läs mer
Vart ifrån kommer kaffe?

Vart ifrån kommer kaffe?

Kaffe är ett frö/böna som växer från kaffebusken och så kallas även den dryck som tillverkas av dessa frön/bönor. Kaffebusken kommer ursprungligen från subtropiska Afrika och har därifrån exporterats till andra delar av världen.Kaffedrickandet har sitt ursprung i Etiopien för två tusen år sedan och fick en spridning via Arabiska halvön till Turkiet. Kaffe importerades först som apoteksvara till Sverige under slutet av 1600-talet. Under 1800-talet tog kaffedrickandet rejäl fart i samband med koloniseringen av Afrika och Sydamerika där stora plantager kunde förse bland annat kolonialmakterna med bönor. Under 1900- och 2000-talet har drycken fått en starkare ställning i många länder i Afrika, Amerika och Europa. Finländare och svenskar är de mest kaffedrickande nationaliteterna. Den svenska kaffekonsumtionen ligger på runt tio kilogram rostat kaffe per invånare om året.[källa behövs]Kaffe var i slutet av 1900-talet den vara som genererade näst mest exportinkomster för utvecklingsländer, efter olja. År 2010 producerades 7,4 miljoner ton kaffebönor. De främsta odlingarna ligger i Brasilien, Vietnam, Indonesien, Colombia och Etiopien. Den typiska kaffedoften kommer av ett ämne vid namn furfurylmerkaptan.

Läs mer
Mina 10 tips på sköna sovsäckar

Mina 10 tips på sköna sovsäckar

Om du ska ut och övernattning i natur och vildmark så får du inte glömma bort att ta med dig sovsäcken. Det kan bli väldigt kallt om natten ute i natur. Värmen påverkas ofta av vind och luftfuktighet så det kan vara svårt att förutsäga temperaturer innan man ger sig ut.

Läs mer
Tio bästa tälten för två personer

Tio bästa tälten för två personer

Visst är det trevligt med natur och vildmark. Men att övernatta i vildmarken tar hela upplevelsen till en ny nivå. Det finns tält anpassade för enstaka personer och uppåt i många olika storlekar.

Läs mer

Smartjakt.se

Det kan vara en lång resa tills man hittar det man är ute efter. När man handlar på nätet så har man ett stort utbud att välja på, och allt väldigt nära till hands. Vi tycker att det ska vara enkelt och man ska inte betala för mycket.

© Smartjakt.se 2024